Naše stáž začala 30. 5. 2018 na letišti ve Vídni. Byl to náš první let a měly jsme z něho strach. Ale díky panu Sedláčkovi a jeho hodinám letecké dopravy jsme to nakonec skvěle zvládly.
Na letišti v Thessaloniki nás čekal taxikář s cedulkou s názvem hotelu, kam nás také v pořádku dopravil.  Po příjezdu nás přivítal majitel komplexu, seznámily jsme se s personálem a užily jsme si dva volné dny na rozkoukání. Hotel se nachází na poloostrovu Chalkidiki, v malé vesničce Psakoudia, kterou jsme celou prošly a zjistily, kde budeme příští čtyři měsíce pobývat.

Když jsme začaly pracovat, všichni byli moc ochotní nám se vším pomoct a vše nám vysvětlit.
Ranní směna začínala v 8:00 a končila v 11:30, poté následovala naše snídaně a osobní volno až do 18:30, kdy začínala večerní směna. Po konci směny ve 22:00 nás čekala večeře a opět volno.

Restaurace je rozsáhlá, a proto je rozdělena na čtyři úseky. Tři venku na terasách a jeden uvnitř, kde se nachází také švédské stoly. Na každém úseku pracoval hlavní číšník, který měl na starosti objednávky hostů, a jeho jeden nebo dva asistenti. My jsme pracovaly na pozici asistentů a naší pracovní náplní byla příprava a následné roznášení nápojů, debaras, prostírání stolů, leštění příborů, třídění sklenic, sklízení švédských stolů, a mimo jiné i zametání a vytírání podlahy.

Hoteloví hosté byli velmi milí a často se s námi dali do řeči. Nejčastějšími hosty byli Rusové, Němci, několik Britů a nechyběly ani tři české rodiny.
Na pracovní režim jsme si rychle zvykly. I když byla někdy práce náročná, tak jsme to v pohodě zvládaly, hlavně díky skvělému kolektivu. S našimi kolegy byla velká legrace a tak jsme se často a hodně nasmáli. Oni nás učili řecká slova a my je naopak zase ty česká, což bylo velmi zábavné. Zjistili jsme, že některá jejich slova jsou stejná jako naše, ale znamenají něco úplně jiného.

Řekové jsou velmi uvolnění a přátelští, často neřeší věci, nad kterými se my ostatní pozastavujeme (když Řek prohlásí, že přijde ráno, ve skutečnosti tím myslí třeba ve tři hodiny odpoledne :-D). Během pobytu jsme si našly spoustu přátel, se kterými jsme v kontaktu do teď a máme možnost se tam kdykoliv vrátit.

Díky tomu, že se stáž koná i po dobu prázdnin, navštívili nás někteří naši dobří přátelé a tím nám pobyt ještě zpříjemnili. Navíc jsme během pobytu měly všechny tři devatenácté narozeniny, které jsme vždy řádně oslavily v jedné z místních restaurací. Okolí hotelu bylo moc pěkné a příjemné na procházky. Volno jsme trávily na pláži nebo v blízkých beach barech.

Tuto stáž bychom jednoznačně doporučily každému, kdo chce poznat nové přátele a řeckou kulturu. Moc se nám tam líbilo a hned bychom se vrátily. Ani jedna z nás nelituje, že jsme se na stáž vydaly. Hodně nás obohatila. Rozmluvily jsme se více v anglickém jazyce a naučily jsme se lépe obsluhovat a komunikovat s lidmi. Jsme moc rády, že jsme se na praxi rozhodly jet, byla to skvělá zkušenost do života a určitě ji doporučujeme každému studentovi.

Veronika, Barbora, Isabela