I v letošním školním roce se vydali naši žáci na zkušenou do Německa. Kromě zajímavého finančního obnosu získali i cenné profesní zkušenosti. A jaké jsou jejich dojmy?

Hotel Viktoria- Rubi, Oberstdorf
Adéla:
Na housekeepingu to bylo opravdu parádní. Nebyl tam žádný stres, navíc jsem měla na pracovišti jednu Slovenku, takže o zábavu bylo vždy postaráno. Když se uklidily pokoje, tak se ještě většinou jelo do bytů, který náš hotel též vlastnil. Byly to nádherné moderně vybavené byty. Tahle práce se většinou stihla do 14:00, poté se vypralo a vyžehlilo prádlo a obvykle jsem končila v 16:00.

Šárka:
V restauraci už to tak super nebylo, byl zde o něco větší stres. První měsíc se nikdo se mnou skoro nebavil. A když ano, tak to většinou bylo, jen abych něco udělala. Občas jsem nervy měla na tenkém vlásků. Ovšem ten druhý měsíc byl úplně o něčem jiném. Více jsem se s těmi lidmi poznala a více jsme se i bavili. No a třetí měsíc byl pro mě asi ten nejlepší.

Hotel Wiesbauer, Füssen

Štěpán:
První den mě šoupli do kuchyně, tam se mi sice moc nelíbilo, ale postupně jsem si začal zvykat. Jenže pár dnů na to se šéfka rozhodla, že mě šoupnou za bar. Z toho jsem měl ohromnou radost, protože se konečně vyskytla možnost se začít učit německy. První dny za barem byly těžké.

Pizzeria Lago, Schönau am Königsee

Andrea:
Pracovní den probíhal takto: jestliže člověk přišel na 10 hodin, musel utřít všechny venkovní a vnitřní stoly, dát na ně ubrusy, příbory, popelníky, umělé květiny, atd. Zamést terasy, utírat prach, odstranit pavučiny. Vše muselo být čisté a pěkné. Nachystala se rezervace, leckdy k nám přišlo i 40 čínských turistů, a to hned na ráno. Obědvali jsme kolem druhé hodiny odpoledne a poté od 2 hodin do 5 byla pauza. Druhá směna začínala ve 2 hodiny odpoledne a pracovalo se už bez pauzy do 11 hodin večer, občas do 1 ráno.

Lucie:
První dny byly celkem náročné, než jsme se všechno naučili. Pracovali jsme v pizzerii, ale zároveň to byla i restaurace, a když začala sezona, práce bylo dost. Postupem času jsme se vše naučili a začali jsme i rozumět a práce nás začala bavit. Jsem opravdu moc ráda, že jsem se na praxi vydala. Naučila jsem se plno nových věci a zlepšila jsem si německý jazyk, ale hlavně mám plno zážitků, na které nikdy nezapomenu.