Dojmy našich žáků z letošních zahraničních stáží:

Německo:

Zahraniční stáž doporučuji úplně všem studentům! Zdokonalíte si němčinu, poznáte super lidi, se kterými budete v kontaktu už napořád, vyděláte si peníze, osamostatníte se a hlavně jste dva měsíce mimo školu… 🙂

Děkuji škole, že mi dala možnost vycestovat.

Ondřej Hajdík, CR 3

 

Mé shrnutí a hodnocení této stáže? Ve většině případů kladné. Pobyt v bavorském Herrschingu, 45 kilometrů od Mnichova, mi přinesl především zdokonalení se v němčině, nové kontakty. Poznala jsem spoustu úžasných lidí, za což jsem velmi ráda. Domů jsem si navíc dovezla pěkný peněžní výdělek. Nižším ročníkům určitě účast na těchto stážích doporučuji, protože to jsou neskutečné zkušenosti do života! Opravdu poznáte jiný životní styl a osamostatníte se!

Tereza Kamencová, CR 3

 

Řecko:

Jak se tu mám?

Hlavní prací je debaras, příprava nápojů v kuchyni a následné servírování. Poté, co jídelní hodiny skončí, se uklízí podlaha, leští příbory, také uklízím pracovní plochy v kuchyni, které využíváme.

Když se mě někdo zeptá, kde jsem to měla radši, jestli na baru, nebo v restauraci, nejsem schopná odpovědět. Ale vím, že práce na baru mi rozhodně dala víc. Jelikož jsem byla nucena mluvit se zákazníky a s barmany, používala jsem angličtinu neustále. Občas se stalo, že jsem použila i trochu němčiny. Samozřejmě po nějaké době jsem se naučila i základní řecká slovíčka, která se hodila při práci.

Barbora Bartošová, MT 4

 

Tato stáž mi rozhodně dala hodně. Nejen že jsem zlepšila svoji schopnost komunikace v anglickém jazyce, ale dokonce jsem si procvičila trochu němčiny a pochopila, že peníze mi jen tak nespadnou do klína a musí se pro ně něco udělat. Také jsem zjistila, že i při práci se dokáže člověk dobře pobavit. Rozhodně doporučuji vyjet za poznáním a novými zkušenostmi do zahraničí, třebas právě do Řecka!

Nikola Sobková, CR 4